Barncyklar

Barncyklar

Barncyklar är en kategori cyklar som inte får så stor uppmärksamhet men ändå har de flesta haft fler barncyklar än de haft andra cyklar. Barncyklar kallas de cyklar som man har från den trehjuling som man först fick till den sista cykeln man köper innan man blir vuxen.

De större cyklarna kallas ibland ungdomscyklar men vanligast är benämningen barncyklar även för de cyklar som är 24 tum eller t.o.m. 26 tum.

Storlekar på barncyklarna

Det vanligaste sättet att klassa in barncyklarna är efter tum-storlek på hjulen. Dock kan ramarna på cyklarna skilja sig åt ganska mycket på olika modeller så det är värt att prova en barncykel innan man köper den.

Storlekar på barncyklarna De storlekar som finns på barncyklars däck är:

  • Trehjuling under 3 år
  • 12" barncyklar passar 2-5 åringar
  • 16" barncyklar (4-7 åringar)
  • 20" barncyklar (6-9 år)
  • 24" barncyklar (9-12 år)
  • 26" barncyklar från 11år och uppåt

Elcykel till barn?

Elcyklarna har definitivt kommit för att stanna eftersom de möjliggör längre resor med cykeln. Det har också börjat dyka upp elcyklar som är avsedda för barn. Rekommendationen är dock att barn under 12 år inte ska använda sig av elcykel eftersom de har inte tillräckligt bra trafikförståelse.

Om det äldre barnet har bra trafikvana och trafikvett kan man låta barn i högstadiet använda sig av en elcykel om de har över 10 km till skolan eller fritidsaktiviteterna.

Vilket märke på barncykel ska man köpa?

Vilket märke på barncykel ska man köpa?

En barncykel behåller ett och samma barn bara 2-3 år. De flesta barncyklarna håller minst så länge men de billigaste barncyklarna som man köper på lågprisvaruhus håller inte mycket längre. Om ni bara ska ha cykeln ett barn och inte tänkt sälja den vidare och inte heller värnar om miljön är detta ett möjligt alternativ.

De finns dock barncyklar från kända märkena som Monark och Crescent kan hålla tre barn och sedan ända säljas vidare begagnade till vettiga priser. Oftast är det bättre ekonomiskt och miljömässigt att köpa en begagnad barncykel av ett känt märke som ni sedan kan sälja när barnet växt ur cykeln än att köpa en barncykel av låg kvalité och sedan slänga den.

Om ni har eller planerar skaffa två eller fler barn är det bästa att köpa en ny barncykel av ett välkänt cykelmärke och sedan får ni tillbaka en stor del av pengarna när ni säljer barncykeln till en annan familj.


Intressant om Cyklar och Cykelaffärer

Här kan ni hitta mycket fakta och intressanta saker om cykelaffärer och cykelhandlare men också en del kul och lustigt gällande konstiga cyklar.


Prisvärda cyklar hittar du i dessa cykelaffärer


Meny - Cykelaffär
Till förstasidan på www.cykelaffär.seHögst upp på sidan om cykelaffärerLängst ned på sidan om cykelaffärer
SverigeUtomlandsFöretagNyheter